Hälsoprodukter

Här visas hälsoprodukter som säljs av Angerviks Kroppsterapi, för mer information kontakta Roland Angervik på mail eller på telefon 031-198119.

Alghaherb
Nopurin
B-50 Komplex Vitaminer
Bredspektrum Antioxidant
Brännässla
Ginkgo Biloba Medicinalväxt
L-Glutamin
Livsviktigt fett
Extra fin kallpressad Linfröolja från Österlen
HELnyponmjöl
pH-Booster / Mineraler
Pro Omega – Essentiella Fettsyror
Rosenrot


[Top]

Algaherb / Alg & Örtkomplex

Varför behöver vi näringstillskott ? Kända och välrenommerade forskningsinstitut varnar allt oftare för att vanliga till synes välmående människor lider av näringsbrist. Detta behöver inte bero på att man äter för ensidig kost utan snarare att den varierande kost vi äter inte längre innehåller samma mängd näring den en gång gjorde. Den oxidativa stress vi utsätts för idag genom förorenad luft, vatten och mat gör att vi behöver extra näring för att kroppen skall kunna motstå de ökade slitaget på immunförsvaret och celler.

Algaherb är ett alg och örtbaserat fytonäringspreparat bestående av ett trettiotal antioxidanter, vitaminer, mineraler och spårämnen som människokroppen behöver. Den innehåller flera av de starkaste antioxidanter den medicinska vetenskapen känner till. De vanligaste och mycket effektiva antioxidanterna är t.ex. C och E-vitaminerna, men så finns det antioxidanter som är mycket kraftfullare. Algaherb innehåller den starkaste antioxidant som vetenskapen känner till, nämligen Pycnogenol. Denna antioxidant är 50 ggr. Effektivare på att neutralisera fria radikaler än t.ex. E-vitamin. Algaherb innehåller den optimala dosen på 20 mg pycnogenol / dagsdos. Pycnogenol fungerar också som förstärkare åt andra antioxidanter som gör att de blir ännu mera effektiva. Det finns ingen toxitet i att äta Pycnogenol dagligen utan tvärtom, det gör att immunförsvaret blir optimalt fungerande. Pycnogenol hjälper även lever och njurar att lättare avlägsna slaggprodukter och homotoxiner (gifter som bildas i kroppens matsmältningsorgan eller gifter som kommit via mat, vatten eller luften).

Vi får ofta höra hur människor förundrar sig över att de blivit bättre från t.ex. allergier, psoriasis, krånglande mage, huvudvärk, reumatisk värk m.m. Detta beror inte på att Algaherb är någon mirakelmedicin utan på det enkla faktum att de som äter preparatet plötsligt tillför kroppen näringsämnen som gör att ett försvagat immunförsvar plötsligt börjar fungera som det ska. En dagsdos Algaherb innehåller så mycket antioxidanter att det motsvarar 4 kg biologiskt odlade grönsaker och frukt.
Dosering: 4 tabletter dagligen fördelat under dagen, t.ex. två på morgonen och två på kvällen i samband med måltid. Ditt immunförsvar kan behöva lite tid på sig för att återfå full effekt.
Utrensningssymtom: Människor som en längre tid varit försvagade i sitt immunförsvar och avgiftningsorgan samlar på sig mycket slaggprodukter och homotoxiner, detta lagras i fettvävnad och bindvävnad. När man då börjar att äta dessa kraftfulla näringsämnen börjar kroppen att rensa ut skadliga ämnen, detta kan upplevas jobbigt men är dock snabbt övergående. Symtomen kan vara t.ex. huvudvärk, klåda, ömmande muskler eller leder. Vill man helt undvika dessa känningar kan man börja trappa upp intaget av Algaherb mycket långsamt. Börja då första dagen med endast 1 tablett, dag två – 2 tabletter o.s.v.
Innehåll i Algaherb med extra stark antioxidant:

Råvara/Vitamintyp			Upptag/Tablett


Inulin 				25, mg
Kornfiber				25,0 mg
Barley grass			20,0 mg
Spirulina 				50,0 mg
E-vitamin 				25,0 mg
Selenjäst				12,5 mcg
Pycnogenol 			5,0 mg
B1-vitamin  Thiamin			0,50 mg
B3-vitamin  Nicotinamid		2,0 mg
B6-vitamin  Pyridoxin			0,50 mg
Folsyra 				0,05 mg
Kronjäst 				20,0 mcg
Dikalciumfosfat 			100,0 mg
Mikrokristallin cellulosa		168,25 mg
Magnesiumtearat			7,0 mg
Psyllium husk			25,0 mg
Wheat grass			20,0 mg
Alfaalfa 				35,0 mg
Betakaroten			4,0 mg
C-vitamin  Askorbinsyra		50,0 mg
Zinksulfat				5,0 mg
Green tea extract			20,0 mg
B2-vitamin  Riboflavin		1,50 mg
B5  Calcium-a-pantotenat		2,5 mg
B12  Cyanocobalamin			3,0 mcg
H-vitamin  D-Biotin			0,05 mg
Kopparsulfat			0,5 mg
Mangancarbonat			0,5 mg
Ac-Di-Sol				20,0 mg

Betakaroten kan omvandlas till A-vitamin i levern om kroppen så behöver.

Labbtester visar att Pycnogenol har 50 ggr starkare antioxidant effekt än E-vitamin och 20 ggr starkare effekt än vitamin C.

Spirulina är vad vetenskapen vet jordens klorofyll- och näringsrikaste växtart och har mycket kraftfulla och avgiftande egenskaper.
En burk Algaherb innehåller 120 tabletter och kostar 298 kr.


[Top]

Nopurin Cellbalans

Nopurin är en välbalanserad sammansättning av mineraler, alger och örter. Människor med värk och inflammationer i rygg, muskler och leder brukar ha stor hjälp av att äta mineraltillskott. När man behandlar åkommor med mineraler är det viktigt att veta om mineralernas antagonistiska verkan mot varandra, för stort intag av en mineral kan hindra upptaget av en annan mineral. Om man inte äger kunskap om mineralernas verkan bör man avstå från att inta stora doser av en enskild mineral. Nopurin är komplett sammansatt och ett bra val då det finns mycket vetenskaplig forskning bakom behandlingsformen.

Varför uppstår värk ? Det finns många orsaker till värk men en stor bov i dramat är att det ofta finns för mycket slaggprodukter och urinsyra upplagrat i kroppen. Det kan vara ett genetiskt fel som gör att avgiftningsorganen fungerar otillräckligt, det kan även bero på kosten, för litet vattenintag m.m. Du har säkert hört att reumatiker blir bättre av att äta vegetarisk kost, detta beror på att kroppen lättare kan göra sig av med slaggprodukter när man äter en föda som är basisk, samt att grönsaker och frukt inte bildar lika mycket urinsyra som husmanskost. Stort intag av socker, kött, kaffe m.m. gör kroppens klimat surt och det hindrar utsöndring av bl.a. urinsyra.

Vad är urinsyra ? Urinsyra är en slaggprodukt som bildas när kroppen bryter ner protein, detta skall normalt tas upp av njurarna och komma ut med urinen. Olika omständigheter gör dock att många människor idag har för höga halter urinsyra i kroppen. Urinsyran lagras då upp i bindvävnaden som fungerar som kroppens soptipp. När bindvävnaden till slut inte kan bunkra mera slaggämnen börjar urinsyran att tränga in i muskler och leder. Det är nu som kroppen måste starta en inflammation för att öka blodgenomströmningen så att urinsyran kan transporteras bort. När det kommer ut i blodströmmen och når njurarna uppstår samma problem som förra gången, njurarna klarar inte att transportera ut all urinsyra så att det som inte togs upp kommer snart att irritera en annan led eller muskel. Ännu värre är att ofta börjar personen vid detta laget att äta någon antiinflammatorisk medicin så njurarna belastas ännu mera och problemet blir under ytan bara värre och värre. Urinsyran ser i förstoring ut som glassplitter och när den tränger in i lederna får den samma funktion som slippasta, detta leder förstås lätt till förslitningar och om detta fortgår så utvecklas Artrit.

En tysk behandlingsform Vårt grannland Tyskland har en lång tradition av att behandla patienter med vitaminer och mineraler. Nopurin är ingen traditionell medicin, den innehåller endast naturligt verksamma substanser i form av mineraler, alger och örter. Nopurin innehåller alla mineraler och spårämnen samt algerna Spirulina och Askofyllum, örterna Nässla och Alfalfa. Dessa alger och örter har använts i århundraden inom naturmedicinen för att stärka kroppens avgiftningssystem, hjälpa lever och njurar att effektivt kunna rensa ut skadliga ämnen, urinsyra och andra slaggprodukter. Mineralerna är livsviktiga för cellernas funktioner, mineralerna Kalcium, Kalium och magnesium är basbildande vilket också effektiviserar utrensningen. När kroppen är klar börjar inflammationerna att läka ut. Kalium spelar även en viktig roll för cellernas vätskebalans. Avsaknad av Kalium kan leda till benägenhet att samla på sig vätska. Genom att inta extra Kalium aktiveras den Kalium-Natrium-pump vars funktion är att pumpa in friskt vatten och pumpa ut förbrukat vatten ur cellerna. Ett för högt intag av Natrium (salt) kan sätta denna livsviktiga funktion ur balans.

Hur lång tid tar det ? En förbättring kan komma inom en månad. Men du får räkna med 3-6 månader. Kom ihåg att uppsamlingen av slaggprodukter har pågått under många år och vi måste ge lever och njurar en ärlig chans att städa upp skräpet efter oss.

Värt att veta om Nopurin – Bäst är det att inta Nopurin på kvällen. Har du problem med värk och du vill få maximal effekt skall Nopurin tas tillsammans med Algaherb, det höjer effekten med över 30 %. Har du inte ätit Nopurin innan så börja med halv dos de första dagarna. Vissa utrensningssymtom kan förekomma t.ex. lös mage, klåda på huden. Detta brukar gå över på några dagar.
En dagsdos av Nopurin med 4 tabletter ger:

Kalcium 		400 mg
Kalium 		800 mg
Asko Fyllum	150 mg
Alfaalfa 		150 mg
Magnesium 		550 mg
Spirulina 		200 mg
Nässla 		150 mg

En burk Nopurin innehåller 120 tabletter Pris 198 kr


[Top]

B-50 Komplex Vitaminer

B-50 är ett B-vitaminkomplex som täcker dagsbehovet av samtliga 11 B-vitaminer. Studier visar att B-vitaminbrist kan leda till bl.a. depressioner.

Ökat behov av Vitamin B1 (Tiamin) kan finnas hos personer som – stressar fysiskt och psykiskt, använder p-piller, intar stora mängder kaffe, te och socker, tränar mycket och äter mycket kolhydrater. Vid lindrig brist ses nedsatt aptit, trötthet och koncentrationssvårigheter.

Vitamin B12 behövs för bildningen av röda blodkroppar och för nervsystemets funktion. Modern forskning har visat att vitamin B12 har stor betydelse för våra mentala funktioner. Misstankar finns om sambandet mellan vissa demenstillstånd och brist på vitamin B12.

B-vitaminer är för övrigt viktiga bl.a. för kroppens ämnesomsättning, blodbildning och förnyelse av kroppsvävnader. B-vitaminer är vattenbundna vilket innebär att kroppen behöver dagligen tillföras nya B-vitamindoser.

Tabletterna i B-50 har en förlängd frisättningstid vilket ökar kroppens upptagningsförmåga. Observera att det alltid är mycket bättre att äta ett B-vitamin komplex än enstaka B-vitaminer eftersom B-vitaminer är beroende av varandra för maximerad upptagningsförmåga.

Målgrupp – Gravida och ammande kvinnor behöver extra B-vitamin tillskott. Människor med återkommande depressioner behöver B-vitamin. Att rekommendera är att människor med allergi- och astmaproblem tar extra B-vitamin tillskott.

Rekommenderat intag är 1 tablett helst i samband med måltid.

INNEHÅLL –

B-1 Tiamin		50 mg		
B-3 Niacinamid	50 mg
B-6 Pyridoxin	50 mg
Inositol		50 mcg
Folsyra		300 mcg
PABA		50 mg
B-2 Riboflavin	50 mg
B-5 Pantoten	50 mg
B-12 Cykobemin	50 mcg
Kolin		50 mg
Biotin		200 mcg

En burk B-50 innehåller 50 tabletter / Pris 109 kr


[Top]

Bredspektrum Antioxidant

Bredspektrum Antioxidant Öckerman bygger på den s.k. bredspektrumprincipen: Fria Radikaler är en riskfaktor som påskyndar åldrandet och ökar risken för många sjukdomar. Man kan skydda sig mot fria radikaler med optimala doser antioxidanter. Effektivast skydd får man med så många antioxidanter som möjligt i lagom hög dosering. Detta kallas för bredspektrumantioxidant-terapi.

Bredspektrum Antioxidant Öckerman är skräddarsydd för just behandling mot höga nivåer av fria radikaler. Den lämpar sig väl i synnerhet efter genomförda analyser av kundens nivåer av fria radikaler (fragilitetstest). Under behandling bör man äta 5-9 tabletter per dag beroende på ordination under en fyra månaders period. Denna behandling bör alltid kompletteras med Nopurin (4 tabletter per dag). Efter behandlingen kan man äta en s.k. underhållsdos motsvarande 3-5 tabletter per dag.

En dagsdosering Bredspektrum Antioxidant Öckerman, 9 tabletter ger följande:

Vitamin A		2,5 mg		
Inositol		40 mg
Vitamin B-1	160 mg
Krom		200 ug
Vitamin B-2	30 mg
Kobolt		16 ug
Vitamin B-3	80 mg
Jod		120 ug
Vitamin B-6	100 mg
Zink		36 mg
Vitamin B-12	1.000 ug
Koppar		3 mg
Vitamin C		600 mg
Selen (org.)	400 ug
Vitamin D		4 ug
Mangan		25 mg
Vitamin E		400 mg
Bor		1,6 mg
Vitamin K		160 ug
Vanadin		50 ug
Pantothensyra	180 mg
Molybden		100 ug
Folsyra		800 ug
Lykopin		15 mg
Biotin		2,4 mg
Betakarotin	15 mg
Kolin		240 mg
Citrusbioflavonoid	100 mg

En burk Bredspektrum Antioxidant Öckerman innehåller 135 tabletter.

Pris 329 kr


[Top]

Lite Information om Brännässla – Urtica Dioca

Denna utmärkta Multivitamin-Mineral-Vitalämnesväxt är sedan urminnes tider använd inom läkekonsten.
De basgörande bladen med dess kiselhår används främst till att driva överflödig urinsyra, mjölksyra och fosforsyra ur försurade kroppar. På så vis är den oerhört blodrenande, vid terapeutiska intag- tag sådär 2 till 3 matskedar per dag.

Det är alltid doseringen som är ”hemligheten” med biologiska LÄKEmedel- utläkningsmedel. Mediciner läker ju ingen, de bara symtombehandlar och stödjer återbesöken- Sjuk vård.

Nässla reducerar högt mensflöde samt värk och motverkar kadmiuminlagring.

Nässla stimulerar mjälten till återgående storlek p.g.a. blodrening.

Nässla motverkar grå starr – håller ögonlinserna rena.

Nässla motverkar s.k. förkalkningar – egentligen förfettningar i ådror.

Nässla ger vitare ögonvitor samt minskar ”morgongrus” i ögonen.

Nässla stärker hår, naglar, hud, klaffar, ådror, tarm, bukspottkörtel m.m.

Nässla rengör bindväven (kroppens soptipp) och ökar på så vis rörligheten.

Nässla stimulerar hela mag/tarm-kanalen till stabilare och jämnare funktion.

Nässla kan vidare användas mot- artrit, astma, blödningar, flintskallighet, högt blodtryck, orent blod, nedsatt mjölkproduktion, katarrer, nedsatt cirkulation, diarré, dysenteri, hemmoroider, gikt, infektioner, njurinflammationer, menstruationsblödningar, munsår, näsblod, luftrörskatarr, mjäll, urinvägsinfektion, nässelfeber, kramper, stelhet, värk, ödem, m.fl. diffusa åkommor.


Pris: 0.5kg 120kr eller 1kg för 225kr


[Top]

Ginkgo Biloba Medicinalväxt

Ginkgo Biloba är en traditionell ört från Kina som länge använts som ett uppiggande och koncentrationshöjande medel. Det pågår en intensiv forskning rörande Ginkgo Bilobas hälsomässiga effekter.

Ginkgo Biloba har en förmåga att förhöja kroppens blodcirkulation varför det uppenbart är verksamt för människor med problem av tinnitus.

Till de aktiva ämnena i Ginkgo Biloban räknas bl.a. flavonoider, terpenoider, karotenoider och ett järninnehållande enzym (SOD). Det är förmodligen samverkan av dessa som ger Ginkgo Biloban dess unika egenskaper.

Målgrupp

Rekommenderas gärna till människor med besvär av tinnitus. Ginkgo Bilobas förmåga att förhöja blodcirkulationen leder även till att människor som har besvär av kalla händer och fötter är en utmärkt målgrupp. Äldre människor upplever ofta en gynnsam verkan eftersom de små blodkärlen i hjärnan blir tilltäppt och styva med åldern. Därför anses Ginkgo Biloban vara särskilt verksam för förbättring av hjärnans minnesfunktioner.

Dosering 2 tabletter per dag.

1 tablett innehåller 300 mg Ginkgo Biloba.

En burk innehåller 60 tabletter.

Pris: 170 kr
Förstärk gärna med Algaherb och Nopurin.


[Top]

L-Glutamin, bra för mage och tarm.

Människor med störning i mage och tarm upplever ofta intag av L-Glutamin positivt då detta är nödvändigt för tarmens funktion.

L-Glutamin är en aminosyra som förbrukas i stora mängder vid intensivt fysiskt arbete.

L-Glutamin styr balansen mellan nedbrytningen och uppbyggning i muskulaturen. Vid ett lågt L-Glutaminvärde i kroppen hämmas även upptaget av andra viktiga aminosyror.

Tag en tesked per dag. Finns förpackat i 100 g.

Pris- 145 kr


[Top]

Livsviktigt fett

Tidigare har vi fått lära oss att det är bäst för hälsan att äta fettsnålt, men det stämmer inte eftersom de hälsosamma essentiella oljefettsyrorna fyller en viktig funktion. Vi behöver bra fett för att lagra energi, för att bygga de vattentäta membranen runt cellerna samt för att bilda en grupp av hormoner- prostaglandinerna. Dessa produceras i membranen och frisätts direkt, och de är mycket viktiga som lokala budbärare mellan celler. Nyligen har man upptäckt att de essentiella fettsyrorna har effekt på proteinkinas C, ett mycket viktigt enzym som kontrollerar speciella funktioner utanför cellen.

Giftiga eller ohälsosamma oljor i maten är förmodligen ett av de största hälsoproblemen i vår tid. Det beror på att det fett vi äter går direkt ut i blodet utan att brytas ner av kroppen till skillnad från proteiner och sockerarter som bryts ner och passerar levern.

När man värmepressar oljor ändrar också fettsyrorna form från den naturliga flexibla formen till den onaturliga, stela transformen. Därför är dessa manipulerade fettsyror mycket olämpliga som råmaterial för hormonproduktionen eller som byggnadsmaterial till cellernas membran.

Cellmembran som byggs av transfettsyror blir stela, fungerar mycket sämre och åldras fortare. Även margarin är ohälsosamt eftersom det innehåller mycket transfettsyror. I margarinet har oljorna dessutom medvetet förändrats genom så kallad hydrogenering, varvid fettsyrorna blir mättade och oflexibla.

Konsumtionen av transfettsyror och i synnerhet margarin, har i flera studier visat sig ge förhöjda risker för hjärt-kärlsjukdomar. En hög halt mättat, animaliskt fett eller kokosfett i kosten stimulerar levern till att producera mer av det ohälsosamma LDL- kolesterolet än kroppen klarar av att avlägsna ur blodet. Därför avsätts kolesterolet i blodkärlens väggar och resultatet blir åderförkalkning eller snarare åderförfettning. Detta leder ofelbart till ett sämre fungerande hjärt-kärlsystem. Det är alltså livsviktigt att äta bra fetter.

Vilka fetter skall man då äta?

Linolsyra och linolensyra är essentiella fettsyror, vilket innebär att vi inte kan bilda dem själva i kroppen utan måste tillföra dem med kosten varje dag. Liksom vitaminer och mineraler behövs de dör tillväxt och god hälsa. Brist på dessa fettsyror kan ge sjukliga förändringar i huden, problem med fortplantningsorganen och binjurarna, nedsatt hormonproduktion samt svagheter i hjärnan.

Linol- och linolensyra omvandlas i kroppen till andra fettsyror med medicinska effekter, linolsyra till omega-6-fettsyror (exempelvis GLA och AA) och linolensyra till de hälsosamma omega-3-fettsyrorna (exempelvis EPA och DHA). Omega-3-fettsyrorna har visat sig dämpa inflammatoriska reaktioner, förebygga blodproppar och ha en skyddande inverkan mot degenerativa sjukdomar.

Vid vissa sjukdomar har brist på omega 3-fettsyror visat sig spela en betydande roll. Exempel på sådana tillstånd är aggression, depression, demens, schizofreni, ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) samt tarmsjukdomen Crohn’s sjukdom. Det finns inga systematiska studier av alfalinolensyra vid schizofreni, men däremot ett flertal fallbeskrivningar av patienter som uppenbarligen har svarat väl på behandlingen med linfröolja.

Omega-3-fettsyror finns också i riklig mängd i fet fisk från nordliga hav: sill, makrill, lax och sardiner – mat som förr var vanlig i Sverige.

En särskilt lämplig källa är Linfröolja som har den högsta koncentrationen (cirka 60 %) av den tunna och smidiga linolensyran. Är det inte märkligt att de två fettsyror som vi inte själva kan bilda är de mest flexibla! Därför är de också den bästa råvaran till de skyddande höljena runt cellerna – cellmembranen – och behövs för att upprätthålla normal funktion i cellerna.

Linfröolja gör att huden får en vacker lyster och den är kanske ett av skälen till att man kan ”lysa” av hälsa. Vid oljemålning används just linolja eftersom den ger ett fint skimmer åt färgerna.

Linfröolja ingår också i den traditionella kosten i exempelvis Ukraina, där folk uppnår mycket hög ålder. Den färskpressade, oraffinerade Linfröoljan innehåller även rikligt med antioxidanter. Att ta en matsked kallpressad Linfröolja per dag rekommenderas för en god hälsa. Om levern inte fungerar så väl bör man hellre ta omega-3- och omega-6-fettsyrorna via kapslar som finns i hälsokostaffärer och på apotek.

Linol- och linolensyra utgör också råmaterialet för tillverkning av prostaglandiner. Deras främsta effekt är sammandragning av glatt muskulatur, vilket är till stor hjälp när kvinnor ska föda barn. Därför har de även kommit att användas vid igångsättning av aborter. Prostaglandiner produceras vid inflammation och är viktiga för regleringen av immunförsvaret. Men allt för stor eller felaktig produktion kan ge mensvärk och PMS-besvär. Alla oljor innehåller E-vitamin som är en viktig antioxidant.

Det är viktigt att få i sig tillräckligt mycket omega-3-fettsyror i proportion till omega-6-fettsyror. När våra förfäder var jägare och samlare, för över 10 000 år sedan, stod fettet för 20 procent av matens energiinnehåll. De var jämnt fördelade mellan omega-3- och omega-6-fettsyror – jämfört med idag när vi får i oss fem gånger så mycket omega-6-fettsyror som omega-3.

I Sverige får vi dessutom i genomsnitt 27 procent av energiintaget från mättade fetter – som är ohälsosamma och som vi inte behöver. Mjölkprodukter står för hälften av det mättade fettet. Av vårt totala kaloriintag utgör fett cirka 40 procent, vilket är en fördubbling ! under de senaste hundra åren.

Brist på omega-3fettsyror märks tydligt eftersom det ger torr hud, även om symtomen kan variera något: sprickor i fingertopparna, mörkfärgade fläckar i olika nyanser i ansiktet, blandhy som är både fet och torr, skrovlig hud på armbågarna eller nedre delen av benen, torrt och skört hår, mjäll, sår i hårbotten eller håravfall samt mjuka eller sköra fingernaglar som skivar sig.

Dessa symtom, plus inre problem blir ofta dramatiskt förbättrade när man tar tillskott i form av Linfröolja, fiskolja eller någon annan omega-3-oljekälla. Det hjälper alltså föga med fuktkrämer, specialschampon, hårbalsam eller kosmetika för att komma till rätta med dessa problem.

Det har länge varit känt att hjärnan och ögat innehåller de högsta halterna av essentiella fettsyror. Vid två års ålder utgörs men än en femtedel av barnets hjärna av essentiella fettsyror.

På 1970-talet visade kanadensiska forskare att inlärningsförmågan stod i direkt proportion till halten omega3-fettsyror i hjärnan hos råttor. I dag har man kommit så långt att man klart kan säga att speciellt omega-3- och omega-6-fettsyror är livsnödvändiga för hjärnans och ögats utveckling.

Ny forskning visar att fettsyrorna har direkt samband med dyslexi, inlärningssvårigheter och hyperaktivitet. Närmare 5 procent av de svenska skolbarnen har dessa problem och har också ofta problem med motoriken, koncentrationssvårigheter eller upplevs som ”bråkiga i skolan”. Speciellt brist på omega3-fettsyror är kopplat till hyperaktivitet.

Studier har visat att kosttillskott med essentiella fettsyror kan hjälpa dessa barn att fungera bättre. Det är också mycket viktigt att modern äter tillskott med omega-3 och omega6-fettsyror under graviditet och amning, eftersom näringen i hennes mat ger byggnadsmaterial till det växande fostret.


Pris 250 ml – 130 kr.


[Top]

Extra fin kallpressad Linfröolja från Österlen

Denna Linfröolja innehåller 55 % Omega-3 – Linolensyra.
Enligt Svenska näringsrekommendationer från Livsmedelsverket bör kostens totala fetthalt inte överstiga 30 % av energin. S.k. hårt fett (mättat fett och transfettsyror) bör motsvara högst 10 % och fleromättat fett 5-10 %, varav 1 % Omega-3. Detta innebär 2-3 g Omega-3 fettsyror per dag vilket motsvarar 1-2 teskedar kallpressad linfröolja. Den rika mängden Omega-3 fettsyror i kallpressad linfröolja gör att en mycket liten volym täcker dagsbehovet.
Gunnarshögs Gård – Denna gård är ett familjejordbruk i Hammenhög på Österlen. Vår kallpressade linfröolja är en ren naturprodukt förstärkt med naturliga ämnen som förbättrar kvaliteten. Linet odlas på vår egen och närbelägna gårdar. Den skånska myllan, det fina klimatet, och det personliga engagemanget hos jordbrukaren lägger grunden till vår höga kvalitet. Kallpressningen tar sedan på bästa sätt tillvara på linfröoljans egenskaper. Se vidare www.gunnarshog.se
Innehåll: Kallpressad Linfröolja, citronolja, lecitin (E322), askorbylpalmitat (E304), alfatokoferol (E307)
Näringsvärde per 100 g olja:

Energivärde 3700 kj, 900 kcal

Fleromättat	71 g
Varav Omega-3	55 g
Varav Omega-6	16 g
Enkelomättat	16 g
Mättat 		12 g
Vitamin E		10 mg

Linfröoljan innehåller 3 dl och kostar 130 kr.
Linfröoljan är rik på Omega-3 fettsyror. Omega-3 är beteckningen på en typ av livsnödvändigt fett som behövs för cellernas normala funktioner. Linfröet har inte genmodifierats. Kallpressad linfröolja kan inte bilda blåsyra/cyanvätesyra. Syrehalt- 0,3 %. Smaksättning är citron. Skall förvaras mörkt och svalt efter öppnandet. Flaskan bör förbrukas inom 2 månader efter öppnandet.


[Top]

Information om HELnyponmjöl, benämns på latin- Rosa Canina

 

Nypon är mycket vitamin- och mineralrika. Helnyponpulver ger ett värdefullt tillskott av hälsosamma antioxidanter och andra näringsämnen som förekommer naturligt i hela nypon.

Nyponet är en av de mest C- vitaminrika källor som man hitintills har hittat och dessutom i naturlig form- alltså hela nyponet. Nyponet har cirka 60 ggr mer C-vitamin än citrusfrukter. Nypon växer jorden runt.

Nyponet innehåller dessutom cirka 40 ämnen bl.a. mycket bioflavonoider t.ex. histidin och rutin, s.k. P-vitamin vilket befrämjar C-vitaminupptaget rejält. Nyponet innehåller också antioxidanter och aminosyror.

Nypon innehåller Karoten som är ett provitamin som vid behov kan omvandlas till A-vitamin i kroppen. Nypon innehåller också ett flertal B-vitaminer samt K-vitamin, pektin, växtsteroler.

Kärnorna innehåller eterisk olja, fleromättat fett – omega 3-fettsyran alfalinolensyra, lectin, galaktos och E-vitamin.

Nypon är naturligt mineralrika. De innehåller betydande mängder järn, kalcium, magnesium och kalium samt viktiga spårämnen som kisel, zink, bor, jod, mangan, molybden, litium, krom och selen.
Nyponet har använts inom nedanstående områden-

Bygga upp samt rensa bindväv i t.ex. ådersystemet och befrämja elasticiteten i t.ex. benens, hjärnans och hjärtats ådror.

Stödja cellandningen och intercellular substansbildningen, samt reglera extracellularvätskan.

Befrämjar Pigmentbildningen, löser muskelkramper, stoppar fettinlagring i ådror.
Hämmar tumörbildning, befrämjar körtelfunktioner, tunnar ut blåmärken.

Hämmar urinblåsbesvär, renar blodet, hämmar förkylningssymtom, stoppar kolik, är svagt laxerande, ökar försvaret mot smittosjukdomar, minskar hostbesvär.

Reglerar matsmältningen, befrämjar hudens konsistens, är blodtrycksfall hämmande (yrsel), kan häva öronproblem och emfysem.

Piggar upp och är svagt febernedsättande, lindrar vid migrän och hjärtarytmi. Minskar väderspänningar, för att få bort hemmorojder, är infektionshämmande.

Tränger undan psoriasis, minskar PMS besvär, utjämnar humörsvängningar, lindrar munsår och halsont, hämmar överdriven törst, ökar försvaret mot virus och bakterier.

Personer som använder blodförtunnande läkemedel bör rådgöra med sin läkare innan de börjar äta helnyponpulver.

Helnyponpulver kan blandas i kalla maträtter eller drycker efter tycke och smak, till exempel filmjölk eller juice. Vid upphettning och varmhållning minskar vitamininnehållet.


1 kg kostar 225 kr.


[Top]

pH-Booster / Mineraler

 

Bra att veta om pH-Booster Människokroppen fungerar precis som naturen och ekosystemet. Kroppen eftersträvar balans eftersom obalans ovillkorligen leder till en rad följdsjukdomar. När kroppen försuras, d.v.s. pH-värdet sjunker, uppstår efter hand en rad inflammatoriska tillstånd, t.ex. reumatiska besvär, fibromyalgi, diffus värk. Genom att tillföra basiska mineraler som kalcium och magnesium återställs pH-värdet och kroppen börjar helt enkelt att fungera bättre. PH-Booster är kraftigt mikroniserad (finfördelad) vilket avsevärt ökar kroppens upptagningsförmåga.

Ett högt intag av försurande mat t.ex. kött, kaffe, tobak, te och framförallt raffinerat socker i relation till basisk mat såsom frukt, råkost, kostfiber m.m. leder till att kroppens pH-värde sjunker och urinsyra börjar lagras i bindväven. Urinsyra i sin tur är inflammationsskapande. Kroppens stora reserv av basiska mineraler finns i skelettet och en längre tid av försurning leder till att skelettet urholkas och därmed uppstår skelettskörhet. Det finns med andra ord en rad goda skäl till att äta pH-Booster.
Målgrupp – Att rekommendera är att ta pH-Booster tillsammans med Algaherb som ett heltäckande högkvalitativt grundkoncept. De flesta människor som äter denna kombination kommer att märka av resultatet.
Människor med inflammatoriska tillstånd som reumatisk värk, ryggont, fibromyalgi, psoriasis m.m. torde må mycket bättre av pH-Booster.
Rekommenderat intag – 4 tabletter om dagen ger 560 mg kalcium och 260 mg magnesium vilket är ett fullgott dagsintag för normalmänniskan.

Råvara		Aktiv mängd per tablett

Magnesium 		19,5 mg
Kalciumkarbonat	265 mg
Magnesiumtearat	8 mg
Kalcium		150 mg
Magnesiumoxid	53 mg

Övrigt innehåll - Fruktos, sorbitol och svarvinbärskoncentrat


En burk pH-Booster innehåller 120 tabletter Pris 159 kr


[Top]

Pro Omega – Essentiella Fettsyror

Pro Omega Alocost ProOmega innehåller både linolen- och linolsyra vilka är utgångssubstanserna för andra livsnödvändiga fettsyror. Forskning visar att folkslag som äter en kost rik på essentiella fettsyror har mindre hjärt- och kärlsjukdomar. Linfröolja innehåller både Omega-3 och Omega-6 fettsyror och har därför mycket goda hälsomässiga egenskaper. Dessa omvandlas till EPA, DHA och GLA fettsyror. Essentiella fettsyror är livsnödvändiga spårämnen som medverkar i otaliga processer i kroppen. I vår moderna raffinerade kost blir det lätt en obalans mellan de essentiella fettsyrorna. Alocost Pro Omega är ekologiskt utvunnen ur kallpressad linfrö med den naturliga antioxidanten Rosmarine.
Målgrupp Människor med hjärt- och kärlsjukdomar, reumatiska problem, ledbesvär, hudbesvär. Linolensyra upplevs också mycket välnärande för människor med PMS-besvär. Linfröolja är växtrikets motsvarighet till fiskoljan och kan därför rekommenderas till vegetarianer.

Dosering 2-4 tabletter per dag.

Pro Omega innehåller:

Omega-3 - linolensyra	60 %
Enkelomättad oljesyra	16 %
Omega-6 - linolsyra	16 %
Mättade fettsyror	8 %
Övrigt:  45,9 mg naturligt E-vitamin per 100 gram

En burk Pro Omega innehåller 120 kapslar med 500 mg. / Pris 159 kr


[Top]

Rosenrot

Rosenrot är en s.k. adaptogen vilket innebär att den har förmågan att öka kroppens motståndskraft vid påfrestningar och stress samt öka den fysiska och psykiska prestationsförmågan. Utmärkande för en adaptogen är att den har en omedelbar effekt. Rosenrot används traditionellt för att öka koncentrationsförmågan vid stress situationer. Rosenrot hjälper när du behöver vara skärpt.

Dosering: 1-2 tabletter per dag.

Varje tablett innehåller extrakt motsvarande 500 mg råvara av rosenrot.

Förvaring: rumstemperatur, oåtkomlig för barn.
Skärpa och koncentration

Även om Rosenrot har en förmåga att påverka hela kroppen positivt verkar glykosiden Salidrosid framför allt på hjärnan. Glykosiden understöder hjärnans aktiviteter och åstadkommer att såväl de medvetna som de omedvetna funktionerna förbättras. Energin ökar genom att de signalsubstanser som gör att hjärnan fungerar optimalt balanseras. Den effekten är snabb. Redan 30 minuter efter intag märks en lätthet att koncentrera sig. Man distraheras inte längre och blir mer skärpt i tankeförmågan.
En forskargrupp (Saratikov och medarbetare) kunde redan 1978 visa att de aktiva komponenterna i Rosenroten, salidrosid och rhodosin, har en positiv effekt på nivåerna av signalsubstanser i det limbiska systemet, där lustcentret är beläget. Detta centrum styr funktioner som glädje, lust och känslor. Det är förklaringen till att Rosenroten kan stimulera den sexuella lusten både hos män och kvinnor. Kliniska studier samt flera fallrapporter intygar ökade lustkänslor, större benägenhet att få orgasm, med mera.
Rosenrot som afrodiakum

Studier på djur har visat att Rosenrot har förmåga att öka könshormonernas aktivitet. Hos hondjur ledde intag av Rosenrot till en ökad östrogen aktivitet, också en ökad fertilitet. Hos handjur gav Rosenrot upphov till ökad testosteronaktivitet med en ökad muskeluppbyggnad
( Tomsk State University, 1987) Män med problem med bristande erektion och/eller för tidig sädesavgång studerades 1987, 35 män fick 2 tabletter Rosenrot per dag under tre månader. 26 av männen fick en påtaglig förbättrad sexuell förmåga. Prostatavätskan normaliserades, och halten av manliga könshormonen steg (Herbalgram, 2002). Rosenroten gavs till 40 kvinnor med utebliven menstruation (amenorré) och oförmåga att bli gravida. Efter 14 dagars intag återfick 25 av de 40 kvinnorna normal menstruation. Efter ytterligare några månaders intag blev 11 av de 40 kvinnorna gravida.
Rosenrot mot depressioner

Effekten av Rosenrot har undersökts hos patienter med psykisk depression, patienterna behandlades med sedvanliga skolmedicinska antidepressiva medel. De patienter som kompletterade medicineringen med Rosenrot kom ur sin depressiva sinnesstämning 30 % snabbare än patienten i kontrollgruppen.
Inte bara reducerades depressiva symtom snabbare, bieffekten av antidepressiv medicinering minskade dramatiskt när patienterna samtidigt tog Rosenrot.

Forskargruppen Brichenko och medarbetare studerar möjligheten att Rosenrot motverkar de antidepressiva medicinernas biverkningar. Forskarna noterade att de depressiva symtomen lindrades, patienterna orkade också mer, kraftlösheten försvann och initiativförmågan återvände. Biverkningarna av de antidepressiva medicinerna såsom muntorrhet, hjärtklappning, förstoppning och huvudvärk reducerades. Det förefaller troligt att detta beror på att Rosenrot har förmågan att öka serotoninhalten i blod och vävnad.

Under inverkan av stress blockeras hjärncellernas förmåga att tillgodogöra sig energi, hjärncellernas kommunikation försämras, serotonin och övriga signalsubstanser minskar i koncentration. Det innebär att koncentration, tankeskärpa och initiativförmåga avtar. Prestationsförmågan går ner. När det gäller att öka den mentala kapaciteten i sådana situationer intar Rosenrot en särställning bland adaptogenerna.
Rosenrot mot stress

En placebokontrollerad, randomiserad och dubbelblind studie avseende effekten av Rosenrot är publicerad år 2002. 160 kadetter fick under flera veckor leva så kontrollerat som möjligt i avseende på matintag, arbetsprestation och sömn. Hälften av dem fick ett dagligt intag av Rosenrot, hälften fick placebo. Båda grupperna fick genomföra ett antal komplicerade och krävande tester. De bedömdes med avseende på stresshantering och förmåga att lösa problem.
En dubbelblind, randomiserad och placebokontrollerad studie gällde betyg. 40 studenter i åldern 17-19 år lottades till var sin av två grupper. En grupp gavs ett intag av Rosenrot, den andra fick placebo. Studenterna testades med avseende på kondition, noggrannhet, snabbhet, humör och motivation. Resultaten av studien var imponerande. Trots att den aktiva gruppen fick en låg dos av Rosenrot visade de flesta testade parametrar en signifikant positiv skillnad. Snabbhet och exakthet förbättrades med 50 %.
Den mentala tröttheten minskade med 40 %. Studiemotivationen ökade, slutbetygen var bättre. Rosenrot gavs endast under 20 dagar före examen, men slutbetygen i Rosenrot gruppen låg
10 % över betygen i kontrollgruppen.
En intressant studie visar förmågan hos Rosenrot att minska stress och öka koncentration och skärpa (Panossian et al., 2000). 56 nattarbetande jourläkare delades i två grupper, en fick Rosenrot, den andra placebo. Efter 14 dagar mättes resultatet. Den grupp läkare som fått Rosenrot visade ett 60 % lägre trötthetsindex. Detta måste anses vara en dramatisk effekt, speciellt med tanke på att dosen var låg: 1,5 tablett Rosenrot per dag.


Rosenrot / 60 tabletter- 170 kr

Mycket mer finns att berätta om Rosenrot, det finns en bra bok på marknaden som heter:
Rosenrot- Nordens mirakelört av Sara Hedman. Mikas Förlag. Tryckeriteknik AB.